top of page

Anlaşmalı Boşanma Davasından Vazgeçilebilir Mi?

  • Yazarın fotoğrafı: admin
    admin
  • 17 Haz
  • 2 dakikada okunur

Anlaşmalı boşanma, iki tarafın her konuda anlaşarak 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunumuzun 166/3 maddesi uyarınca boşanma kararını aldığı bir süreçtir.


Anlaşmalı boşanma; protokolün mahkemeye verilmesi, tarafların hakim huzurunda anlaşmalı boşanmayı kabul etmesi ve sonrasında kararın tebliğ olması, itiraz sürelerinin geçmesi ve kararın kesinleşmesi ile sona eren bir süreçtir.


Anlaşmalı Boşanma Davasından Vazgeçilirse Ne Olur - Bursa Boşanma Avukatı
Anlaşmalı Boşanma Davasından Vazgeçilirse Ne Olur

Anlaşmalı boşanma davasından süreç tamamen sona erene ve karar kesinleşinceye kadar her aşamada vazgeçmek mümkündür.


Anlaşmalı boşanmadan karar verilmeden önce vazgeçilmesi halinde, hakim davacı tarafa dava dilekçesini sunması için süre verecektir. Davacı taraf çekişmeli dava dilekçesini sunacak ve davaya çekişmeli dava olarak devam edilecektir.


Karar verildikten sonra taraflardan birisi vazgeçmek istediği takdirde, karara karşı istinaf başvurusu yapması gerekecektir. İstinaf başvurusunda anlaşmalı boşanmadan vazgeçtim demesi yeterli olacaktır.


Bu durumda İstinaf mahkemesi anlaşmalı boşanma kararını iptal ederek yerel mahkemeye dosyayı tekrar gönderecek ve yerel mahkeme, davacı tarafa dava dilekçesi sunması için süre verecek, davaya çekişmeli olarak devam edilecektir.


Anlaşmalı Boşanmadan Vazgeçen Bursa Avukatı


Bursa'da anlaşmalı boşanmadan vazgeçmeye ilişkin istinaf başvuruları genellikle 3-4 ay içerisinde kabul edilmekte ve dosya yerel mahkemeye gönderilmektedir.




🔹 Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 27.02.2018 tarihli kararında:

“...Taraflar Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesi uyarınca boşanmışlar, hüküm davalı erkek tarafından temyiz edilmiştir. Anlaşmalı boşanma yönünden oluşan karar kesinleşinceye kadar eşleri bu yöndeki diğer bir ifadeyle gerek boşanmanın mali sonuçları, gerekse çocukların durumu hususunda kabul edilen düzenlemeleri kapsayan irade beyanından dönmelerini engelleyici yasal bir hüküm bulunmamaktadır. Bu halde anlaşmalı boşanma davasının "çekişmeli boşanma" (TMK m.166/1-2) olarak görülmesi gerekir.
Somut olayda, davacı kadın, Türk Medeni Kanununun 166/1. maddesi uyarınca boşanma davası açmış, dilekçelerin karşılıklı verilmesi aşaması tamamlandıktan sonra ön incelemenin duruşmalı yapılmasına karar verilmiş, tahkikat celsesinde, tarafların sundukları anlaşmalı boşanma protokolü ve aynı tarihli celsedeki beyanlarıyla çekişmeli boşanma davası anlaşmalı boşanma davasına çevrilmiş, mahkemece de taraflarca hazırlanan protokol hükümleri doğrultusunda boşanmalarına karar verilmiş ise de; davalı erkek sunduğu temyiz dilekçesiyle anlaşmalı boşanmaya ilişkin irade beyanından dönmüştür. Gerçekleşen bu durum karşısında, taraflar arasında görülen davanın, Türk Medeni Kanununun 166/1. maddesi uyarınca çekişmeli boşanma davası olarak tekrardan ele alınması gereği hasıl olmuştur. O halde, mahkemece mevcut dosya kapsamı dikkate alınarak Türk Medeni Kanununun 166/1. maddesi çerçevesinde yargılamaya devamla delillerin bu çerçevede değerlendirilip bir karar verilmek üzere hükmün bozulması gerekmiştir."

Diyerek anlaşmalı boşanma davasını temyiz aşamasında, yalnızca vazgeçilmiş olması sebebiyle bozmuş ve davaya çekişmeli boşanma davası olarak devam edilmesi gerektiğine karar vermiştir.


Kararın tam metnine aşağıda ulaşabilirsiniz.


Yargıtay kararında da belirtildiği gibi anlaşmalı boşanmadan karar kesinleşinceye kadar her aşamada vazgeçmek mümkündür ve bu vazgeçmenin herhangi bir sebebi olması da gerekmemektedir.


Daha detaylı bilgi almak için Boşanma Avukatı - Bursa Baykuş Boşanma ve Aile Avukatlık Büromuz ile iletişime geçebilirsiniz.

 
 
 

Comments


bottom of page